Pokhara (Nepal)

14-10-2008 t/m/ 31-10-2008

Bijkomen in Pokhara (Nepal) 

Na zo'n barre tocht.... (en wat zijn we nog steeds trots op ons;-) is Pokhara DE stad bij uitstek om even lekker bij te komen. Deze plaatst is gelegen tussen de groene heuvels en bergen aan een groot meer. Maar achter de groene heuvels doemen de grote witten toppen op, waar wij zijn langs gelopen. Met goed weer reflecteren de bergen zich in het meer. Wat een pracht wederom. Pokhara leent zich uitstekend voor een paar dagen relaxen en dat doen we dus van zaterdag 1 november tot en met woensdag 5 november 2008. Uiteraard vinden de nodige reunies plaats in Pokhara, omdat iedereen die de trek heeft gelopen weer eindigd in Pokhara. De eerste avond hebben we met Riannne afgesproken om cocktails te drinken en dronken te worden om onze tocht te vieren. Vlak bij het restaurant ontmoeten we, geheel tegen onze verwachtingen in Rik en Carlijn. Rik moest tijdens de trek rond Gak Karta weer iets naar beneden vanwege wat hoogteziekte verschijnselen. Zij liepen dus iets op ons achter. In de buurt van TatoPani (na de pas, want zij hebben het gewoon gehaald) hebben zij een jeep genomen naar Pokhara. Vandaar dat zij al in Pokhara waren dat wij aankwamen.
Die avond (31e) kletsen we gezellig bij met Rik en Carlijn en drinken heerlijke Cuba Libres (voor 1 euro)....

De volgende dag komen we Ben en Dennis tegen. De jongens die onderweg ook een paar dagen met ons op liepen. Hen hadden we ook nog niet verwacht.... Zij hebben uiteindelijk een soort van eindspurt gemaakt en zijn op dezelfde dag als wij aangekomen. 's Avonds plannen we ons renunietje... want volgens ons is iedereen nu terug van de berg. Helaas zijn er een aantal mensen die niet kunnen vandaag. Nouja, dan doen we het morgen toch nog weer even dunnetjes over....

World Peace Pagoda,NepalBoven op een van de groene heuvels aan de andere kant van het meer (Phewa Tal) staat de World Peace Pagoda. Het uitzicht vanaf dit punt moet fenomenaal zijn. Aangezien wij nog niet voldoende bergen hebben gezien.... besluiten we met een groepje mensen (Dennis, Ben, Chris, Rianne, Andre en Linda) omhoog te lopen. Er zijn 3 opties om daar te komen.

1. Men neme te taxi omhoog....., tja verleidelijk (zeker met de spierpijn die inmiddels is ingezet. Bij de een nog erger dan de ander. Voor sommige van ons is een simpel stoepje al te hoog ;-). Maar dat kunnen we niet maken vinden wij, dus dat doen we niet.

2. Men lope gewoon vanaf deze kant van het meer naar de Pagoda. Dat is ruim 2 uur lopen. Een uur om het meer en 1 uur omhoog. Wij hebben uit betrouwbare bron vernomen dat in het bos rondom het meer nog al wat bloedzuigers zitten (die vervelende en lelijke plekken achter laten.... en Linda heeft al van die mooie benen..., dus dat doen we ook maar niet. We zeggen er natuurlijk stiekum niet bij dat 2 uur lopen voor ons nu wel heel lang klinkt....

3. Men neme de boot naar de overkant van het meer en lopen dan ongeveer 1 uurtje omhoog. Nouja, dat omhoog dat ligt ons wel en een beetje lopen is ook wel goed voor de spiertjes. Zo gezegd zo gedaan. En het uitzicht is inderdaad weer erg mooi. 

We hebben alweer mazzel met het weer. Het is helder blauw en alle (witte) bergen zijn te zien. Die hebben we gister helemaal gemist!  

De overige dagen besteden we voornamelijk om de verhalen te schrijven, foto's up te loaden, vervolg stappen te regelen (vliettickets, bustickets etc), mailtjes te checken, reacties op de site te lezen (leuk al die verhalen en reacties van jullie; bedankt!), eten en drinken met reisgenoten en natuurlijk nog wat souveniers shoppen. 
 
We zijn inmiddels ook van hotel gewisseld. Onze gids van tijdens de trek had een hotel voor ons geregeld in Pokhara aan de 'Lakesite' (de buurt waar je graag wilt zitten in Pokhara. Echter deze kamer was wat ons betreft iets aan de prijs. In eerste instantie kost de kamer 22 usd, die Andre weet terug te brengen naar 12 usd. Op zich natuurlijk nog niet veel, maar een tweepersoonskamer moet hier toch zeker niet meer dan 400 n.roepie (4 euro) kosten. Dus we genieten 1 nacht van deze luxe en verhuizen naar een andere hotel, Mayur. De kamer in dit hotel is in principe gelijk met die van het vorige, alleen iets minder schoon/fris/nieuw/lux. Maarja, je hebt alleen je bed en een badkamer nodig..... zou je denken.
Na weer een middagje geregeld te hebben, hadden we afgesproken om met Ben, Dennis en Rianne wat te eten. 
Linda gaat nog even terug naar het hotel voor een douche voor het eten en Andre blijf in ons 'Staminternetcafe' voor de laatste verhalen. 
Eenmaal klaar voor een douche ziet Linda in haar oog hoek een vlek op de muur. Deze 'vlek' was ongeveer 7 bij 8 cm groot zo groot en lijkt verdomd veel op het broertje van een Tarantula!! Aangezien Linda niet echt fan is van spinnen en zeker niet in dit formaat, wordt er op dat moment dus even niet gedouchet! Uberhaubt gaat die badkamerdeur niet meer open voordat deze rakker weg is. 
Kleren aan en opzoek naar een redder in nood, die zich vervolgens al snel aandiend in de vorm van loopjongen van het hotel. De beste man komt een handdoek brengen, want we hadden er maar 1. Linda ziet haar kans schoon en vraagt de man vriendelijk doch dringend de grijsharige 8-poot even weg te halen.... Bij het zien van de rakker op de muur spurt de man weg.... Mhmmmm waarom doet ie dat?!
Hij komt gelukkig snel weer terug met een grote stok. Linda is gered en kan nu een douche nemen. Bij de wetenschap dat deze grote jongens altijd met zijn tweeen zijn sta je toch een stuk minder ontspannen te douchen....
 
's Avonds is Linda weer van de schrik bekomen, maar inspecteerd de kamer voorzichtig voordat er geslapen gaat worden.
En jahoor, geen spin dit keer maar hele fijne, kleine en grote kakkerlakken.... Dat is minder erg dan zo'n andere jongen, maar deze zijn een stuk sneller. Tja, dat nemen we dan maar op de koop toe. Hoort er ook wel een beetje bij he in dit soort landen en hotels....

Maandag 3 november 2008 staat in het teken van iets anders spectaculairs!!

We gaan vandaag samen met Ben en Dennis paragliden!! We hebben dit al eens eerder gedaan in Nieuw Zeeland, maar het schijnt dat het hierin Nepal het mooiste is. We hebben in ieder geval weer mazzel met het weer, want de lucht is helder en de witten toppen zijn weer goed te zien. We hebben de 'Cross Country' sprong geboekt. Dit houdt in dat we 1 uur in de lucht zullen blijven en hoger komen dat de startbaan. Helaas zijn we wat verkeerd ingelicht evenals de piloten van onze sprong. We zouden om 09.00 uur gaan, want dit zou de beste tijd zijn. Maar niet de beste tijd voor de Cross Country, want dan moet er voldoende thermiek zijn om de parachute omhoog te krijgen. Onze piloten wisten niet dat wij de Cross Country hadden geboekt, maar waren aangenaam verrast. Deze beroepsgekken willen natuurlijk zelf ook zolang mogelijk in de lucht blijven hangen. Dus we wachten nog ruim een uurtje voordat we springen, want hoe later op de dag, hoe beter de thermiek. Vandaag is het echter onbewolkt, dus heel veel beter zullen de omstandigheden niet worden. 

ParaglidenWat een gave ervaring. Ben gaat als eerst en Linda volgt vrij snel daarna. De start is best spannend. Je stort je als het ware van een berg af en je moet net zolang blijven rennen als dat de piloot aangeeft (dit is vooral een leuk gezicht als je staat te kijken, want iedereen 'loopt' nog als ze in de lucht hangen). Maar de start gaat bij iedereen goed en we blijven eerst wat rond om de berg hangen waar we zijn gestart. Daarna lukt het onze piloten om steeds hoger te komen. Dit gebeurt door de parachute wat sneller rond te laten draaien, dit zorgt er trouwens ook voor dat we allemaal wel wat in de buik voelen.... De thermiek wordt dus wel wat beter. Dit blijkt ook uit alle grote (roof)vogels die om ons heen vliegen. Ook zeer indrukwekkend al die grote gieren. Andre zijn piloot volgt nog een tijdje een Himalya Griffon, een hele grote witte met zwarte vogel. Super gaaf om te zien als je daar boven hangt! Na een tijdje zijn we allen hoog genoeg om over de bergrug naar beneden te vliegen. 
Eenmaal geland geeft iedereen, los van elkaar aan toch wel weer blij te zijn op de grond te staan. Het rare gevoel in ons buik blijven we de hele middag nog houden. Of het nu komt van kick of van het vliegen an sich..... het was de moeite zeer zeker waard!!!
 
Morgen (donderdag 6 november) gaan we naar Royal Chitwan National Park. We hopen daar een glimp te kunnen opvangen van het Wild Life. De eenhoorn Neushoorn en Bengaalse Tijger zijn natuurlijk beesten die we graag op de foto zetten.....

Informatie

Pokhara

Pokhara, de tweede stad van Nepal, ligt 200 km ten westen van Kathmandu. In 1970 werd Pokhara door de aanleg van een verharde weg met de buitenwereld verbonden, via welke je nu in 6 uur per bus Kathmandu kunt bereiken. De plaats is het begin- en eindpunt voor een trekking in het Annapurna gebied. Het is door de vele hotels, restaurants en de prachtige omgeving een uitstekende plaats om op krachten te komen voor of na een avontuur in de bergen. Pokhara ligt aan het Phewameer. In dit meer ligt een eilandje met een tempel van de godin Varahi. Je kunt het bereiken met een roeibootje die je op verschillende plekken kunt huren. In het meer mag gezwommen worden. Het koninklijk paleis van Pokhara, de winterresidentie van de koning, ligt ook aan het meer, net als de lakeside. De lakeside is met zijn vele hotels en restaurants de toeristenwijk van Pokhara.
Vanuit Pokhara heb je bij helder weer een schitterend uitzicht op de pieken van het hele Annapurna massief. De meest opvallende is de Machhapuchhre.

Dat dit vaak gedaan wordt kun je aflezen aan de vele souvenirstalletjes in de kampen. Omdat Pokhara in 1949 vrijwel tot de grond afgebrand is heeft het verder geen bezienswaardigheden.
Pokhara ligt bijna 500 m lager dan Kathmandu en is daardoor iets warmer. In de winter wordt het in Pokhara overdag ongeveer 21 graden Celsius, maar in de zomer kan het kwik oplopen tot 35 graden Celsius. Het regent hier dan ruim twee keer zoveel als in de hoofdstad.

kaarten
Nepal
Annapurna Circuit Trek 
Lokatie Pokhara (begin tocht Annapurna)

Info
Foto's Pokhara
Foto's Paragliden

Links
Pokhara (1)
Pokhara (2) 
Pokhara (3)
Pokhara (4) 
Nepal (1) 
Nepal (2)
Nepal (3)
Nepal (4)
http://nepal.startkabel.nl/

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh