Mongolië

13-07-2008

We hebben Mongolie overleefd en het was supergaaf! De dag na het Namaam festival op 13 juli 2008 zijn we vertrokken voor een 12 daagse en daaraansluitend een 4 daagse tour door Mongolie. 

Maandagmorgen 13 juli vertrekken we met een stel uit Liechtenstein; Rico en Bettina, een gids en een chauffeur in een russisch busje voor ons Mongolie avontuur richting zuid Mongolie 
(oa. Gobi woestijn). Onze gids; Baisa (22 jaar), spreekt redelijk goed Engels. Dat mag ook wel want zij is docent engels en afgestudeerd in de Engelse taal. Het is duidelijk te merken dat de standaard hier wat betreft talen een stuk lager ligt dan in Europa. Onze chauffeur heet Pudj, is 36 jaar oud en een zwijgzaam type, maar komt zo nu en dan wel even los.

We moeten veel rijden als we in een krappe twee weken een groot gedeelte van Mongolie willen zien. Dit land is ongeveer 50 keer zo groot is dan Nederland, heeft ruim 2.000.000 inwoners en (bijna) geen verharde wegen. Dat laatste vormt zo nu en dan een uitdaging voor Pudj en natuurlijk voor ons wat 6 tot 10 uur per dag rijden over deze 'wegen' is geen pretje. Gedurdende het eerste gedeelte van de tocht weet Pudj de weg nog niet zo goed, dus na een kilometertje of 50 gereden te hebben gaan we dwars door de weilanden op zoek naar de dichtst bijzijnde ger om daar de 'weg' te vragen. Dit wordt door de eigenaar met een stokje uit getekend in het zand en wij kunnen weer wat kilometers verder rijden. 

Voor de kaartlezers onder jullie, stoppen we tijdens deze tocht in de volgende plaatsen: 
1. Delgertsogt, waar we een vervallen klooster bezoeken; 
2. Dalay hiyd, waar de White Cliffs zich bevinden. Deze rotsen zijn verbazingwekkend genoeg rood gekleurd en zien eruit als de bodem van de zee. Naar verluidt was hier vroeger een Oceaan en zijn dit de overblijfselen. Ook zouden hier dinosaurus botten gevonden zijn. Deze plek leent zich uitstekend voor een 'hike' (wandeling) en dat doen we dus ook. 
3. Natuurpark Ydyn Am. In dit park is een soort van rotsspleet te bewonderen die soms zelfs in de zomer nog IJs heeft. WIj hebben geluk, want deze 'Gorge' is inderdaad nog 'beijst' en dat in juli terwijl het bloedheet is. Dit zorgt overigens voor de nodige verkoelingen en mooie plaatjes. 
4. Bulgan, in de buurt van dit plaatsje zijn de 'red flaming cliffs' te bewonderen. Deze rotsenpartij is overigens een stuk minder rood dan de witte en naar onze mening ook iets minder indrukwekkend. 
5. Natuurpark Gobi Gurvan Sayhan, hier verblijven we direct aan de Zandduinen van Khongoryn Els. We zijn dan al een aantal dagen in de Gobi. Maar het blijft imposant als dan ineens een zandduin van 180 km bij 100 km voor je ligt met de hoogste top van bijna 300 meter. Achter deze zandduinen liggen vervolgens weer bergen en aan de andre kan een groot uitgestrekt steppe gebied. 
6. Natuurpark Nayman Nuur. Dit park staat bekend om haar 8 meren ('eight lakes'). In dit park doen we een trekking van 3 dagen en verblijven we in tenten. 
7. Karakorum de voormalig hoofdstad van Mongolie en er gaan zelfs geruchten dat men voor 2012 Karakorum weer tot hoofdstad willen maken.

Tijdens deze dagen maken we veel leuk dingen mee, te veel om op te noemen. We slapen deze dagen, op 3 dagen in een tent na, bij de lokale families in Gers. Het is hier heel gebruikelijk dat je richting een ger rijdt en gewoon vraagt of zij nog slaap plaatsen vrij hebben. De meeste families hebben meer dan 1 ger. Meestal een zogenaamde kookger en een woonger. Maar ook in de kook ger wordt gewoon geslapen. De tweede nacht waren alle gers vol, maar gelukkig voor ons was de kookger nog vrij en zou de familie zelf wel de buren in een ger verderop gaan slapen. De meeste gers zijn voorzien van (harde) soort van ziekenhuisbedden.

De mensen zijn hier enorm gastvrij. Wanneer wij om de weg vragen worden regelmatig uitgenodigd op de thee.... Lekker zou je denken, maar deze thee is gemaakt van geitenmelk, heetwater, zout en soort van boter. Hierbij wordt dan 'iets lekker' uit de schaal van tafel geserveerd. In deze schaal zitten stukken zelfgemaakte kaas, boter, boterkoek en andere 'lekkernijen'. We hebben inmiddels wel geleerd niet te gretig te zijn, want een groot stuk kaas kan de nodige kokhals bewegingen veroorzaken 😉 De kinderen, maar ook de ouderen zijn altijd wel in voor een praatje en/of spelletje. De door ons meegenomen foto's doen het hier goed. Men is hier zeer geinteresseerd in wie wij zijn en wat doen. Andre heeft ook al de nodige worstel partijtjes achter zijn naam, maar tot op heden nog niet kunnen winnen. Dat ligt waarschijnlijk aan gebrek aan techniek, want complimenten dat hij het zolang volhield (bijna 15 minuten) kreeg hij wel. Hij heeft het nu door, dus de eerst volgende die hem uitdaagt krijgt een tucje om zijn oren. Ook de door ons meegebrachte kaarten en spijkers doen het goed om het ijs te breken. De verschillende kaartentrucs zijn ook al uitgehaald en op 1 spijker kan je 6 spijkers laten ballanceren.... 
ra ra hoe doe je dat? 

Het eten onderweg was in eerste instantie prima. Onze gids heeft de eerste 11 dagen voor ons gekookt, maar ook zij is een echte Mongoolse en houdt er van om veel vlees (Mutton=geitenvlees) te gebruiken. Meestal bestond onze maaltijd, zowel 's middags als 's avonds uit pasta of rijst met ui, aardappel, wortel, knofook en mutton.... 

De lokale vervoermiddelen (kameel, paard, os en wagen) hebben we inmiddels allemaal uitgeprobeerd. Dan denk je enig zitvlees te hebben, met een kantoorbaantje, maar 'bavianenbillen' zijn er niets bij.....
Tijdens ons verblijf in het Nayman Nuur Park hebben we onze eerste ervaring met de Mongoolse paarden. Deze jongens zijn half wild. Het is de bedoeling dat wij 1 dag gaan paardrijden en 1 dag gaan hiken. Op het moment dat ons bagage paard bijna volgeladen is, besluit het beestje dat hij er geen zin meer in heeft en redt weg met alle gevolgen van dien. De bagege ligt over het hele terrein, de andre paarden die wij gaan berijden zijn door het ophol geslagenpaard los getrokken en rennen er ook vandoor. Het duurt een klein uutje voordat een aanltal paarden weer zijn terug gevonden. Wij hebben inmiddels besloten dat onze paardrijervaring (0), niet voldoende is om deze jongens in bedwang te houden. Onze gastheer kan ook niets zeggen over het temperament van deze paarden, want ze zijn geleend van de buurman. We besluiten om 3 dagen te gaan hiken. Ook erg leuk! 

Ger to Ger Het eten in de Gobi
De laatste 4 dagen (25 t/m 29 juli 2008) hebben we nog intenser doorgebracht met de lokale bevolking door middel van het Ger to Ger project. De familie van Ger A brengt je naar de familie van Ger B waar je dan een hele dag doorbrengt met de familie. Dit was zeker een hele leuke en bijzondere ervaring. Linda heeft geholpen met geiten en koeien melken... jawel. De koeien gingen haar beter af. 
Ook heeft zij geholpen met het maken van een Mongoolse delicatesse: gefrituurde deegenvelopjes gevuld met schapenvlees. Dit schapenvlees waren wat er over was van het geslachte schaap, dus de ingewanden. Zij heeft zelfs nog het een en ander aan gras uit de pan gevist. Wanneer de schapen worden geslacht gebeurt dit in de zomer zodat het vlees wat in dunne reepjes wordt gesneden, kan drogen in de ger. Dit vlees gebruikt men vervolgens weer in de winter. Dat wordt gekookt en dan weer gebruikt. In de zomer leeft men hoofdzakelijk van de melkproducten die zij zelf maken. Bij een van de gers werd ons naast de gebruikelijk kaassnacks ook nog wat gekookte ingewanden aangeboden als lekkere snack bij de thee om 11.00 uur..... 
Toch maar niet gedaan, nouja een klein stukje dan. Na op 27 juli, na een ritje met de Os en wagen weer terug te keren bij de familie, zat de hele woonkamer ger vol met mensen. Dit bleek de broer te zijn van onze gastheer met zijn vrouw, kind, moeder schoonmoeder en misschien ook wel tante. Ter plekke werd in de Ger nog nieuwe thee gemaakt en allerlei lekker ander hapjes! Op den duur kwam de vodka op tafel en werd het nog gezelliger.... 

Met de families hebben we uiteindelijk ook nog paardgereden, want je bent in Mongolie dan wil je natuurlijk ook nog wel even op zo'n klein, maar super vel paardje rijden. Gelukkig ging ons dat goed af en op de laatste dag konden we het paardrijden zelfs erg waarderen.

Morgen begint ons China avontuur. Daarover later meer...

Informatie

Ulaan Baatar 

Naadam Festival 
Nadaam is een Mongools feest dat elk jaar wordt gevierd in juli. Op deze dagen zijn er festivals verspreid over het hele land waarbij dé drie populairste sporten van Mongolië beoefend worden, te weten worstelen, boogschieten en paardrijden. U bent getuige van traditionele worstelwedstrijden, bewondert de precisie van de boogschutters die van grote afstand doelen proberen te raken en verbaast u over de snelheid waarmee kinderen hun paarden laten rennen. De winnaar krijgt eeuwige roem en wordt een jaar lang geëerd door de bevolking. Dit festival is een unieke belevenis en een onvergetelijke ervaring. . 

Gobiwoestijn 
De Gobi of Gobiwoestijn is de grootste woestijn van het continent Azië. De woestijn ligt in het noorden van Volksrepubliek China en in het zuiden van Mongolië.

kaarten 
Mongolië

Info 

foto's Nadaam festival 
informatie Mongolië (1) 
informatie Mongolië (1) 
informatie Mongolië (3)

Links

Naadam Festival (1) 
Naadam Festival (2)
RTL Travel 
Landenweb Mongolië 
Wikipedia - Ulaan Baatar 
Gobiwoestijn 
Wikipedia - Gobiwoestijn 
Wikipedia - Mongolië

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh