Kerala-India

01-10-2008

Kerala en the Backwaters: dit is de Uberchillmodus...  

Woensdag 1 oktober
IndiaDebora vertrekt vandaag naar Mumbai om terug te vliegen naar Nederland. Wij zakken verder zuidelijk af in India en nemen de trein naar Cochin (Kochi) in de staat Kerala. Rond 15.00 uur hebben we de taxi richting treinstation en vliegveld. Eerst nog even de tassen goed inpakken, want Deboor heeft heel wat spulletjes van ons mee te nemen (allerlei soeveniers, foto's en filmmateriaal op DVD's, kleding e.d.). Het is nog even spannend of het niet te zwaar is voor het vliegtuig (maar blijkt later, het is allemaal goed in Nederland aangekomen). We nemen afscheid met een laatste ontbijt en sluiten af met een mixed fruitjuice in Loekie (de tent waar we de eerste dag gegeten hebben).
We zijn rond 16.30 uur al in Thivim, waar onze trein naar Ernakulam (Cochin) om 19.00 uur pas vertrekt. Wederom een nachttrein, maar nu lekker in 2nd AC. Een plek is gereserveerd en de andere plek nog niet. Op het moment van het kopen van de treintickets was er nog maar een plekje vrij. Tja, dan maar op op de reservelijst. Je bent er dan zeker van dat je meereist, maar of en waar je kunt zitten is nog even de vraag... Bij het inchecken in de trein blijkt het heel goed te regelen om twee plaatsen (upperbeds) de gehele reis te kunnen houden (ruimte zat). Lekker slapen dus...
 
Donderdag 2 oktober
Om 12.00 uur komen we aan in Ernakulam (Cochin) in Kerala in het Zuidwesten van India. Eerst even lunchen en dan op zoek naar accommodatie. Eenmaal ingecheckt in een hotel (Maple Resedence), worden we gebeld door Tessa; een zoon genaamd Mees! Wat gaaf om ook zo snel gebeld te worden door moeder Tessa en vader Chiel (5 uur na de bevalling). Meteen erna maken we een foto van onszelf alsof we boven de wieg Mees staan te bewonderen en sturen de foto via internet naar Andre's vader in Heemskerk om uit te printen en af te laten geven bij de kersverse ouders (bedankt pap). Andre had op dat moment een baard van 8 weken staan, dus krijgt direct al de opmerkingen terug zoals: "Heb je een nieuwe job, Sinterklaas". Nickan (onze favoriete neef) herkende alleen nog maar Linda op de foto: "Tante Linda... ...en dat is...?".
's Middags weer even wat internetten. We moeten nog even uitzoeken hoe we vanuit Kerala(Zuid India) in Kathmandu (aan de voet van het Himalaya gebergte in Nepal) komen. Met de trein duurt het in totaal zo'n 68 uur om bij de grens India-Nepal aan te komen en vervolgens over land Nepal binnen komen en 10 uur later met de bus in Kathmandu aan te komen. Niet echt een goede optie... Vliegen dan maar...
Verder doen we het vandaag wat rustig aan. 's Avonds nog even wat eten en dan lekker naar bed.
 
vrijdag 3 oktober
Vandaag wederom een regeldagje. Internetten en bellen met Skype (Skype is echt een aanrader voor het thuisfront, Je meldt je aan, koopt een headsetje en belt gratis via internet, www.skype.com. We  regelen vandaag ook gelijk even een ticket van Cochin naar New Delhi en van New Delhi naar Kathmandu. De prijzen van de vliegtickets lopen nogal uiteen (factor 10), afhankelijk van de verbinding, de dag van de vlucht, de vliegmaatschappij, de internetsite die de vluchten aanbieden en het moment van aankoop. Dit heeft dus even wat tijd gekost. Moar joa, dan hedde ook wat, voor weinog...
's Middags even met de ferry (2,5 RS = 3,5 Eurocent!) naar fort Cochin, een ander deel/eiland van de stad. Daar willen we even naar de toeristeninfocenter (helaas gesloten). Morgen wilen we naar Allepey (Backwaters) en we denken eraan om met de trein te gaan. De bus blijkt een betere optie, dus nemen we toch een openbare bus. Net zo makkerlijk. 
Fort Cochin is een heel mooi deel van de stad met veel kleding-, crafts-, bookshops en gezellige eettentjes. He, wat is Chinees op z'n tijd toch ontzettend lekker en pakken een van de laatste ferry's terug naar ons hotel.
 
zaterdag 4 oktober
We zetten op tijd de wekker, want we gaan vandaag naar Alleppey. Daar willen we een houseboat huren voor twee dagen (1 nacht) om over de backwaters van Kerala te varen. Linda heeft wat last van haar maag, maar een busreisje van anderhalf uur in de lokale bus moet wel lukken 😉
Om 9.30 uur komen we aan in Alleppey. Uiteraard worden we weer aangeklampt door mannetjes die allen een houseboat willen verhuren. Maar ja, met bepakking ben je een gewillig slachtoffer. We laten ons met de autorickshaw bij de ligplaats van alle circa 800 houseboats brengen. 
Stel je even voor: We stappen de autorickshaw in nadat we het eindelijk eens zijn over de prijs van dit korte ritje, Bij het instappen zegt een van de 'Sir,-sir,-sir?-I-have-the-best-and-cheappest-houseboat'-mannetjes (die we net hebben afgeschut) iets in het Hindi tegen de autorickshawbestuurder. Kort erna komen we aan bij de houseboatligplaats. Nog iets onzeker of we nu ook echt zijn waar we willen zijn. Tja, dan ben je pas een lekkere prooi voor alle toeristinfopoints, autorickshawbestuurders die ook nog wel iemand kennen en andere middelmannetjes. We weten inmiddels wel zeker dat dit het kloppende hart is van The Backwaters, gezien het aantal houseboats dat hier aangemeerd is. 
Een conversatie gaat dan ongeveer als volgt: 
Indier1: "Sir, sir, sir? Are you looking for a houseboat"
Indier2: "Sir, sir, sir? Are you looking for a houseboat"
Indier3: "Sir, sir, sir? Are you looking for a houseboat"
Andre/Linda: "no houseboat now, thank you"
Andre/Linda tegen de Autorickshawbestuurder: "Can jou bring us a little bit further too a restaurant or somewhere we can sit"
Autorickshawbestuurder: "No, restaurant here. No problem, sir"
Indier4: "Sir, sir, sir? Are you looking for a houseboat"
Andre/Linda tegen de Autorickshawbestuurder: "Oke, this is oke, thank you"
Indier5: "Sir, sir, sir? Are you looking for a houseboat, Here's my businesscard"
Autorickshawbestuurder tegen Andre/Linda: "No problem, sir"
Indier6: "Sir, sir, sir? Are you looking for a houseboat. Where are you from. Finland, Italie, Australia, ..."
Indier7: "Sir, sir, sir? I have the best and cheappest houseboat"
Andre/Linda: "Listen, no houseboat now!"
Autorickshawbestuurder: "Houseboat?"
Andre/Linda: "not now, maybe later!"
Indier8: "Sir, sir, sir? I have the best and cheappest houseboat. Where you from?"
Andre/Linda: "Holland"
Indier9: "Ahhh, Holland, nice country..best country.... Houseboat sir?"
Indier10: "Amsterdam?... Houseboat sir, 6.000 Rupee only?"
Indier11: "No, 5.500 Rupee only?"
Indier12: "Houseboat? No problem. No problem, sir." 
etc...

We besluiten dat Andre houseboat-je gaat shoppen en dat Linda ergens achteraf op een rustige plek bij de bagage blijft. Rustig rondwandelen bij de houseboats (zonder bepakking om daarmee de tussenpersonen om de tuin te leiden). Een ieder vriendelijk groeten ("Nemaste" = 'Hallo')) en je wordt vanzelf wel aangesproken door een kapitein van een houseboat. kapitein: "Do you need a houseboat", Andre: "Yes, maybe today, maybe tomorrow. Are you availible?", Kapitein: "Come onboard". 
Andre heeft uiteindelijk beet, voor een stuk minder dan alle anderen hebben aangeboden, maar dan wel voor morgen. Dat komt zelfs beter uit gelet de vele toilet bezoekjes van Linda! De boatmannen regelen zelfs nog een goed hotelletje voor ons voor een zeer goede prijs, Palmy Residence (en echt zonder commissie...)
De rest van de dag doen we rustig aan en verkennen we Alleppey. Andre neemt nog weer even een millimeterbeurt bij de kapper en we doen nog wat inkopen voor op de boot.

zondag 5 en maandag 6 oktober. Na het ontbijtje worden we opgehaald voor onze houseboat trip. Om 11.30 varen we uit.
De houseboat trip kort samengevat:
- een huiskamer/terras, keuken en slaap- en badkamer op een boot
- relaxen, beetje lezen, beetje muziek luisteren, beetje Rum/Cola-tjes drinken, beetje spelen met de foto- en videocamera en vooral rondkijken en ervaren
- ontbijt, lunch en dinner wordt geserveerd (heerlijk vis en groente op Indische wijze bereid)
- ontzettend genieten van de omgeving (palmbomen, rijstvelden, dorpjes, het leven en de mensen aan het water)
 
Dit is zeg maar de Uberchillmodus... heerlijk zeg...
 
De volgende dag (maandag 6 oktober) komen we rond 10.00 uur weer aan in Alleppey. We pakken we een directe openbare busverbinding naar het vliegveld even buiten Cochin. De vlucht vanuit Cochin vertrekt om 19.15 uur (we zijn al om 16.00 uur op het station, dus we hebben nog we weer wat tijd te overbruggen). De planning is dat we omstreeks 01.00 uur 's nachts komen we aan in New Delhi (we stoppen namelijk ook nog een uurtje in Mumbai). We overnachten in een hotel in de buurt van het vliegveld. 

Dinsdag 7 oktober 2008 vertrekken we al weer redelijk optijd (12.00 uur) naar Kathmandu. We hebben onze zitplaatsen aan de linkerzijde in het vliegtuig en aan het raam, zodat we de Himalaya vanuit het vliegtuig kunnen bewonderen. Helaas... het is bewolkt. Ach, we zien de Himalaya over een paar dagen/weken van wel heel erg dichtbij... Leuk, spannend...
 
Goodbye, incredible India...
Hello Nepal, here we come... 

Informatie

India 

Kerala 
Kerala is een deelstaat in het uiterste zuidwesten van India. Hoofdstad van Kerala is Trivandrum (Thiruvananthapuram), de officiële taal Malayalam. De oppervlakte bedraagt 38.863 km2, wat iets kleiner is dan Nederland.

De staat is een langgerekt strook land langs de Arabische Zee. Er zijn veel kanalen, meren en rivieren te vinden achter de kustlijn, die samen bekend staan als de backwaters. Het bergachtige binnenland is onderdeel van de West-Ghats en de kust vormt het grootste deel van de kust van Malabar.

Door de eeuwen heen is het gebied achtereenvolgens bezet door de Portugezen, Hollanders en Engelsen.

Cochin 
Kochi, vroeger bekend als Cochin, is de op een na grootste stad in de Indiase deelstaat Kerala. De stad is een belangrijke havenstad en is eeuwenlang het centrum geweest van handel in specerijen. Kochi wordt ook wel "Koningin van de Arabische Zee" genoemd. In de stad bevindt zich de grootste brug van Kerala met een spanwijdte van maar liefst 4,2 kilometer, over de Nettoor en de Kumbalam.

kaarten 
India
India-Noord (Jaipur / Jodhpur / Jaisalmer) 

Info 
Foto's Kerala 

Links
Kerala
Cochin
http://india.startkabel.nl/
India (landenweb)

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh