Kathmandu (Nepal)

07-10-2008

Even bijkomen in hektisch Kathmandu

NepalEenmaal geland op Kathmandu wil iedere Nepalees natuurlijk weer aan je verdienen (en wij maar denken dat we naar een ander land gingen.... maar het is hier precies zo als in India). Uiteindelijk nemen we een taxi waarvan de chauffeur ons beloofd dat hij ons niet naar een hotel/guesthouse zal brengen, maar gewoon naar de door ons gevraagde bestemming. Tja, maar dat was natuurlijk een soort van 'grapje'.... Ook deze chauffeur probeert ons ervan te overtuigen dat hij een leuk hotel weet voor (natuurlijk) de beste prijs.... Wij laten ons niet kennen en laten ons ergens in Thamel (een bekende wijk in Kathmandu) afzetten. Deze wijk staat ook wel bekend als de toeristen ghetto van Nepal. Het is een ideale plek om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Aangezien wij in het Annapurnagebergte het cirquit willen lopen, zijn wij benieuwd naar andere verhalen en ervaringen. We doen weer zoals we altijd doen: Linda gaat ergens zitten met de bagage en Andre gaat opzoek naar goede en betaalbare accomodatie.

Nepal 0-2 Kathmandu - Andre, 'Ossie' Toby, Jolanda (NL) en LindaAangezien er veel mogelijkheden zijn en wij hier nog wel even zitten, duurt het even voordat Andre terug is met de nodige opties. Aan het eind van de middag hebben we een leuk hotel gevonden: Hotel Nana, midden in Thamel voor slechts 400 rupee (4 euro). Eenmaal aangekomen treffen we Jolanda uit Nederland. We herkennen elkaar als Nederlanders aan de sjaals die de beide dames (Linda en Jolanda) dragen. Deze is exact hetzelfde en in Nederland gekocht.... tja zo'n sjaal schept echt een band he!
Jolanda heeft een jaar gereist en doet nu voor ongeveer 10 maanden in totaal vrijwilligerswerk in Nepal. Altijd handig zo'n ervaren Nepal-kenner ontmoeten op de eerste dag! We besluiten ergens wat te gaan eten met zijn drieen en daarna een borreltje te doen. Jolanda neemt ons mee naar een heuse 'Friettent'  waar we een patatje oorlog kunnen krijgen. Dat is even lekker! 
's Avonds in Tom en Jerry's waar we nog even een borreltje doen, ontmoeten we Toby en Luc uit Australie. Zij zijn nu net terug uit Pokhara en hebben het Annapurna Cirquit gelopen. Komt dat even goed uit. De jongens vertellen ons over hun ervaringen en hoe zij alles hebben geregeld. De avond is nog lang en erg gezellig.

Op woensdag 8 oktober 2008 pakken we wat mee van het Dasain festival. Dit festival speelt zich in Kathmandu voornamelijk af op het Durbarsquare. Vanmorgen zijn op dit plein 108 dieren geofferd (schapen en 2 ossen). Dit is een echte familie aangelegenheid en duurt 15 dagen in totaal. De oudere in de familie geven de jongeren een zogenaamde Tikka (rode stip) op het voorhoofd als zegen van geluk. Het is een drukte van jewelste op het plein. Rondom dit plein bevinden zich tempels waar iedereen heen gaat op deze dag. Alle Nepalesen zijn dan ook heel feestelijk een kleurrijk gekleed. Aan het eind van de middag keren we weer terug naar Thamel om lekker te genieten van heerlijk eten. Alles wat je wilt eten kan je hier dus krijgen. Aangezien we over een dag of 6 de trekking willen doen, houden we het de komende dagen even bij westers eten, zodat de extra onverhoopte wc-stops kunnen worden voorkomen ;-).
Onderweg naar Thamel worden we ook tig keren aangesproken door de verschilende straatverkopers die alles aan ons willen slijten. Ook de 'Hasj' en 'Smoke' mogen hierbij natuurlijk niet ontbreken... erg grappig...

De komende dagen staat in het teken van inkopen doen voor de trekking: stokken, handschoenen, sneldrogende shirts (Nordface natuurlijk.... maar dan wel nep), brillen etc. We willen de trekking graag doen met gids en drager (we zijn tenslotte ook geen 18 meer), dus we gaan op zoek naar een betrouwbare (maar betaalbare) organisatie bij wie we de trekking willen boeken. Er zijn zoveel bureautjes die die voor ons kunnen regelen, dat het op een gegeven moment ook een kwestie van 'gevoel' wordt. Bij wie hebben we een geed gevoel en wie gunnen we onze klandizie. Via Luc en Toby hadden we al begrepen dat Trek Nepal een goede organisatie is en hun gids (Bikash) en drager (Sawas) toppertjes zijn. Na wat te hebben rondgeshopt besluiten we de trek door Trek Nepal te laten regelen. Uiteraard pingelen we nog wel wat van de prijs en zijn zowel wij als Trek Nepal tevreden met de uitkomst (ook niet onbelangrijk). 
Linda maakt zich nog een beetje zorgen of een dergelijke trek met Asthma ook goed te doen is. Maar overal klinken de geruststellende woorden dat iedereen de trek kan doen en dat meerdere mensen met Asthma de trek succesvol hebben door staan. Als er maar voldoende medicatie mee gaat. Aangezien het bijna op is, halen we nog even wat bij de drogist op de hoek. Bijzonder dat in dit soort landen door iedere Jan Doedel willekeurig medicijnen gekocht kunnen worden.... Nouja, het komt Linda goed uit want het is hier nog super goedkoop ook 😉
 
De rest van de week doen we het rustig aan. De verhalen van India moeten ook bijgewerkt worden, dus een dagje internetten is ook geen overbodige luxe. De ochtenden zijn vooral super relaxed. 'Ons' hotel heeft namelijk een dakterras waar we heerlijk kunnen zitten en om de hoek zit een goede bakker. Ook Jolanda ziet deze optie voor ontbijt/brunch wel zitten dus zaterdag (11-10) en zondag (12-10) ontbijten we gezellig met zijn 3en. Een heerlijk bakkie koffie erbij, want Jolanda heeft een waterkoker en goede koffie (bedankt nog!). Ook Toby kan de gezelligheid wel waarderen en schuift ook gezellig aan. Dit is echt vakantie hebben! 
 
Maandag 13 oktober 2008 regelen we nog de laatste dingetjes, want morgen is het zover en beginnen we aan ons 18-daags avontuur!
We lopen nog even bij Trek Nepal binnen die ons voorstelt aan onze reisgenote voor de komende 18 dagen; Rianne. Rianne is ook voor 6 maanden op reis en komt uit Utrecht (wel zo handig voor de communicatie 😉
Rianne wil graag de trekking doen, maar niet alleen. Dus we gaan het gezellig met zijn 3en doen. Nouja, eigenlijk met zijn 6en, want we vormen een team met 1 gids en 2 dragers. We zijn benieuwd!
Het is allemaal erg spannend en morgen vertrekken we om 06.00 uur richting Besi Sahar waar onze trek gaat beginnen....

Informatie

Nepal 

Nepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet).

Nepal heeft een bevolking van naar schatting 22,6 miljoen mensen. Deze bevolking kent een zeer heterogene afkomst. Ongeveer 75% van de bevolking is van Indo-Nepalese en Indiase afkomst en ongeveer 25% behoort tot Oud-Nepalese groepen. Door vermenging en migratie gaat dit beeld er steeds gecompliceerder uit zien. Recentelijk zijn er ook veel vluchtelingen uit Tibet naar Nepal gekomen. De levensverwachting is 57 jaar. Tweederde van de bevolking woont in de heuvels en in de bergstreken in het oosten, 13 % woont in de steden.

Kathmandu 
Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. De bevolking bestaat uit 822.000 personen. 1,5 miljoen mensen wonen in de agglomeratie.
De stad is gelegen in een vallei aan de rivier de Vishnumati op 1350 meter boven zeeniveau. De stad is bekend om zijn vele Boeddhistische tempels en paleizen, waarvan de meesten uit de 17e eeuw dateren. De grootste tempel is Bouddhanath in de wijk Bouddah; de meeste paleizen staan rond Durbar Square. In de vallei bevinden zich zeven monumenten van de werelderfgoedlijst.
In Kathmandu staat ook het paleis van de Nepalese koninklijke familie.

kaarten 
Nepal

Info 
Foto's Kathmandu 

Links
Nepal (1) 
Nepal (2)
Nepal (3)
Nepal (4)
Kathmandu
Dasain festival (engels) 

 

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh