Delhi (India)

03-09-2008

Kleurrijk India

Woensdag 3 september 2008 vertrekt ons vliegtuig vanaf Hongkong naar New Delhi. We doen in Hongkong nog even rustig aan en nemen vervolgens rond een uur of 14.00 de metro naar het vliegveld. Het metrostation van Hong Kong, zoals we al eerder hebben opgemerkt is geweldig. We moeten op een gegeven moment overstappen op de metrolijn naar het vliegveld. Daar staan vervolgens heel veel computers die door eenieder gebruikt kan worden. Kunnen we gelijk nog even checken of we nog mail of berichten in het gastenboek hebben. Op dit zelfde overstap station kunnen we ons al inchecken voor de vlucht naar Delhi. Echt super. De bagage wordt ingenomen en gelabeld en wij ontvangen hier (in het centrum van Hong Kong) al de boardingpassen. Vervolgens moeten we nog met metro zo'n 25 minuten verder, zodat we in vertrekhal van Hong Kong Airport aankomen. En dat allemaal zonder bagage, heerlijk!
Onze vlucht vertrekt op tijd (18.00 uur) en komt ook op geschatte aankomsttijd aan (22.00 uur). Het tijdverschil met Nederland is 3.5 uur later en met Hong Kong 2.5 uur eerder. Via internet hebben we in Hong Kong al een hostel geboekt in ieder geval voor de eerste nacht. Aangezien we laat aankomen vonden wij het wel prettig dat dit hostel ook een pick-up service vanaf het Vliegveld verzorgd. We zijn namelijk meerdere malen gewaarschuwd voor de zogenaamde 'touts' (bedriegers) in India. Deze touts komen in verschillende vormen en maten.... (we komen er nog genoeg tegen deze reis). Degene op het vliegveld zijn taxichauffeurs die je liever naar een hotel van hun keuze brengen (waar zij commissie kunnen opstrijken). Zij zullen alles in het werk stellen om je ervan te overtuigen dat jou hotel failliet, afgebrand, volgeboekt of heel smerig is. Maargoed dat laten wij ons natuurlijk niet gebeuren. Dus vandaar de pick-up service.
Aye Guesthouse bevindt zich op de 'Main Bazaar'. Een van de drukste straatjes van Delhi, tenminste dat zou zo moeten zijn, maar op het moment dat wij aankomen is het inmiddels al 00.00 uur en lijkt het uitgestorven. We checken ons in en nemen nog een drankje in de 'German Bakery' die naast de receptie in hetzelfde gebouw zit. Dit is een van de weinige tenten in Delhi die 24 uur per dag open is. Het is hier dus altijd gezellig druk.

Op het moment dat wij aan ons drankje zitten horen we een oudere man en een jongere man met elkaar praten. Overduidelijk is de oude man een Nederlander (als Nederlander herken je andere Nederlanders door het Nederlands-Engelse accent) en lijkt veel over India te weten. Wij hebben gelijk al wat vragen voor deze man en op het moment dat wij richting kamer willen gaan, spreekt Andre deze man aan. Hij nodigt ons uit om bij hun aan te schuiven. Jan van Dijk is inderdaad een India kenner (komt hier al zo'n 40 jaar) en is op dat moment in gesprek met Gabor uit Hongarije. Ook voor Gabor is het de eerste keer in India en Jan is net bezig hem 'Indiawijzer' te maken. Beide zijn vandaag ook aangekomen in India. Gabor heeft een betrekkelijk ambitieus plan; hij heeft zichzelf twee jaar gegeven om door India, China, Thailand, Vietnam, Cambodja en Laos te fietsen. Maar hij begint hier in India. En Jan doet gewoon 'zijn ding' de komende 6 maanden. Hij ziet wel waar hij naar toe gaat. Hij heeft inmiddels zoveel kennissen en vrienden in India. We kletsen wat met de twee mannen en worden inderdaad al een heel stuk 'Indiawijzer'. Jan stelt voor om morgen met zijn vieren op stap te gaan, zodat hij ons wat handige tips kan geven en laten zien. Dat is natuurlijk prima, want wij willen wel goed voorbereid zijn voordat Debora komt.

Zo gezegd zo gedaan. Donderdag 4 september 2008 laat 'Baba Jan' ('Baba' is een titel die oudere, wijze, gerespecteerde mannen in India krijgen) ons de stad zien. En ja hoor, de Main Bazaar is inderdaad een enorm druk straatje met heel veel kleurrijke winkels.
'Baba Jan' neemt ons mee naar het treinstation. Op de eerste verdieping kunnen we kaartjes kopen. Dit is ook het ENIGE officiele ticketbureau, dus laat je niets anders wijsmaken!! Vervolgens nemen we de metro naar Connaught Place (waar een paar dagen later een bom ontploft). Hier laat Jan ons een aantal leuke bazaars zien. Ook neemt hij ons mee naar het enige echte toeristenbureau!! Er is er echt maar 1!! (Jan zou eigenlijk in pocketformaat verkrijgbaar moeten zijn; hij is een soort lopende Lonely Planet India).
's Middags doen we ons te goed aan een heerlijke lunch! Wie had gedacht dat de Chinese Keuken kon worden overtroffen!!
Wat is Indische eten toch ontzettend lekker!

De volgende dag (donderdag 5 september) spenderen we aan de voorbereiding voor de rest van onze India reis. Het regelen hier in India kost heel veel tijd en energie. Niet alleen om het gewoon anders is dan in Nederland, maar vooral omdat op iedere hoek van de straat een 'Tout' staat die je een oor wil aannaaien. Andre heeft een soort van spoorboekje gekocht waar alle treinreizen in staan. Linda houdt zich vooral bezig met andere dingen; waar kunnen we in India het beste shoppen (pakken, souvenirs, meubels etc), wat moeten we waar in iedergeval gaan bezoeken, waar kun je op de main bazaar het beste een Pudjabi (lange broek, lange tuniek en sjaal) kopen en wat kost het. Een Pudjabi is wel een must voor een westerse vrouw in India. Het bedekt alle vrouwelijke vormen, nouja eigenlijk zit er totaal geen vorm in... Maar het zorgt er wel voor dat we als vrouw iets meer gerespecteerd worden en iets minder worden aangestaard!

's Avonds komt Debora aan. Wij hebben afgesproken dat we haar van het vliegtuig afhalen. Helaas voor ons heeft haar vliegtuig zo'n drie uur vertraging en komt ze rond 02.30 uur aan. Ach, dat mag de pret niet drukken, want ze heeft kaas en wijn meegebracht;-) Het duurt ook nog wel even voordat we gaan slapen, want er moet natuurlijk veel worden bijgekletst. Er komt ook een hele leuke kaart uit de tas van Deboor voor ons; 'kermisgroeten uit Heemskerk'. 

Iedereen bedankt voor deze leuke kaart. Rond de klok van 5.30 wordt het wel tijd om te gaan slapen....
 
Vandaag gaan we opzoek naar een Pudjabi. Dat is nog niet makkelijk. Zeker omdat we de prijzen hier nog niet goed weten, maar wel weten dat we op alles tenminste 75% moeten afdingen! Een andere bijkomstigheid is dat zowel Debora als Linda nu niet de standaard maten van een Indische vrouw hebben. Tja, dan maar eentje op maat laten maken. Aan het eind van de middag zijn we 4 Pudjabi's en een hongerige Andre rijker. Gelukkig is het al lang voorbij etenstijd en mogen we weer van het heerlijke Indische eten gaan genieten. 
 
Zondag 7 september is onze hele India-planning doorgesproken. Aangezien we met zijn drieen maar een maand de tijd hebben en niet te veel tijd willen verliezen, besluiten we alle tickets tegelijk te kopen. Bij het station aangekomen blijkt het officiele ticketbureau gesloten te zijn. Tja, en dat is natuurlijk 'kaasie' voor alle Touts op het station. Maar daar trappen wij niet in hoor! Al die gasten hebben een eigen kantoortje waar je te veel voor een kaartje betaalt of je krijgt uiteindelijk helemaal geen kaartje. Dus wij zijn op ons hoede. Even later worden we aangesproken door een betrouwbaar uitziend persoon. Deze man weet ook veel te vertellen over de treinen en officiele instanties. Volgens hem is er in de buurt van Connaugh Place een ticket office van de overheid die wel de hele dag open is. Hij regelt wel even een prepaid tuk tuk voor ons. Ach, even kijken kan geen kwaad en het lijkt plausibel.
Niet dus!! Deze 'overheidsinstelling' verkoopt treinkaartjes (maar veel duurder), wil ons een auto met bestuurder aansmeren (de auto staat zelfs klaar na een half uur, zodat we kunnen uitproberen of de auto en chauffeur ons bevallen) en we moeten vandaag beslissen want anders kost het ons veel te veel tijd en dat is zonde! Jaja, we moeten natuurlijk nu beslissen omdat we er anders achterkomen dat ook deze gasten de boel belazeren!! Na 2 uur, veel nuttige en ook onzin informatie, 3 cola en een vreemd onderbuik gevoel rijker verlaten wij deze 'overheidsinstelling' om even rustig na te denken over of we dit willen.
Eenmaal buiten wemelt het van deze 'overheidsinstellingen'. Iedereen is lid of onderdeel van de overheid en ze zijn allemaal betrouwbaar! Dit gaan we dus niet doen!
Lachend lopen we weg en we kijken morgen wel op het station voor treinkaartjes!!
 
Maandag 7 september 2008 besluiten we ons aan het oude plan te houden. We kopen 7 treinkaartjes van in totaal 4.000 km voor het luttele bedrag van 70 euro per persoon. We kiezen vooral de nachttreinen in de klasse 3rd AC. Deze klasse betekent in iedergeval airco en heeft 3 bedden onder elkaar. Het komt goed uit dat we met zijn 3en zijn, want dan hebben we steeds een upper, lower en middel bed. Goed geregeld!! Onze eerste bestemming is Varanasi. De trein vertrekt al dezelfde middag om 17.00 uur. We nemen wat lekkere dingen mee voor in de trein. Het is gelukkig rustig in onze eerste 'Indiatrein', dus we kunnen langzaam aan wennen. De rugzakken kunnen met drie naast elkaar en worden vast gemaakt aan het bed (de treinen in India staan er wel om bekend dat zo nu en dan wat wordt meegenomen..). De dagrugzakken worden als kussen gebruikt. Dat slaapt niet echt lekker, maar went wel. 

De komende 17 uur zitten we in de boemel van Delhi naar Varanasi. En zijn we benieuwd wat deze bijzondere stad ons weer gaat brengen.

Informatie

Delhi

Delhi is met zijn bijna 12 miljoen inwoners de derde grootste stad van India. De stad bestaat uit twee delen, Oud Delhi en New Delhi. Oud Delhi was de hoofdstad van het moslim rijk tussen de 17e en 19e eeuw. Je vindt er dan ook talloze moskees, monumenten, forten gerelateerd aan deze roemrijke periode. Een kleine greep uit deze bezienswaardigheden: De grootste moskee van India, de Jama Mashid, het indrukwekkende Rode Fort uit het Moghul tijdperk, de Raj Ghat waar Mahatma Ghandi is gecremeerd, de Rajpath and Luytens` parlements-gebouwen en natuurlijk de talrijke bazaars en markten bijvoorbeeld Chandni Chowk. Het andere Delhi is Nieuw Delhi, de keizerlijke stad gesticht door de Engelsen en hoofdstad van India sinds de Engelse kolonisten hun intrede deden.

New Delhi is ruim, open en je vindt er vele ambassades en overheidsgebouwen. Rondom Connaught Place vind je het moderne kantoren en winkelparadijs van Delhi. In Delhi kun je voor allerlei vormen van vervoer kiezen maar het snelst beweeg je je per fiets- of autoriksja en vergeet vooral niet te onderhandelen over de prijs!

kaarten

China
India
India-Noord (Jaipur / Jodhpur / Jaisalmer)

Info

Foto's Delhi 

Links

Delhi (1)
Dehli (2) 
http://india.startkabel.nl/
India (landenweb) 

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh