Chitwan National Park (Nepal)

06-11-2008

Op zoek naar Bengaalse Tijgers in Chitwan (nepal)

Chitwan Nationaal ParkHoewel we natuurlijk al de nodige 'wilde dieren' in onze kamer in Pokhara hebben getroffen, vinden we het eigenlijk nog wel nodig om Chitwan National Park in het zuiden van Nepal te bezoeken. We boeken vooraf een package, want anders is het (bijna) niet mogelijk om het park in te komen. We kiezen voor een resort/hotel dat echt in het park ligt en nemen het 4 dagen pakket (wat natuurlijk neerkomt op effectief 2 dagen in het park, want we moeten er nog heen met de bus). We betalen wel wat meer, maar zitten dan ook met ons terras aan het moeras! Om 06.30 vertrekken we donderdag 6 november 2008 vanaf ons hotel. We worden door een taxi naar het toeristenbusstation (een grote grintbak waar rond 7.00 uur heel veel bussen staan, en de rest van de dag leeg is...) gebracht en hebben een plaatsje gereserveerd in een toeristenbusje. Dit toeristenbusje is natuurlijk niet gemaakt voor toeristen, maar voor kleine Nepalezen! Maar goed, we zullen het in ieder geval niet koud krijgen, want we zitten lekker tegen elkaar aangeplakt. Om 7.45 uur vertrekken we uiteindelijk richting Chitwan. Het is ruim 5 uur rijden naar het plaatsje waar wij eruit moeten. Wij en een Spanjaard (Nacho) hebben gekozen voor het Temple Tiger Resort en moeten eerder uitstappen dan de rest van de passagiers. Wij worden door het resort opgehaald met een Jeep en moeten dan nog een uurtje met de Jeep, 10 minuten met de boot en nog weer 10 minuten met de Jeep. Eerst is het echter wachten op de toeristen bus uit Kathmandu, want daar zitten ook nog wat gasten in met de bestemming Temple Tiger Resort. We hebben dus nog even de tijd om wat fruit te kopen. Langs de kant van de straat zitten diverse dames fruit te verkopen en Linda gaat voor wat bananen en appels. Linda moet uiteindelijk 90 roepie afrekenen. Linda betaalt 500 en krijgt 350 terug. Ja, dat klopt natuurlijk niet he! Linda maakt de dame in kwestie dit duidelijk, maar dat dringt niet helemaal tot haar door. Voor Linda het weet staan er een stuk of 10 Nepalezen om Linda heen uit te leggen dat het echt wel klopt en dat 1 van de briefjes van 100, 160 roepie waard is. Ja, Linda is natuurlijk ook niet van gister, dus daar trapt Linda niet in he! Linda moet het briefje van 100 terug geven en krijgt er 3 briefjes van 50 voor terug. Maarja, ook dat is nog niet genoeg, want Linda krijgt nog 10 roepen!! Wat een gedoe, maar Linda houdt voet bij stuk. Het is nu natuurlijk een principe kwestie geworden. En natuurlijk krijgt Linda op den duur haar 10 roepen terug. En die bananen waren niet eens lekker...

Om 14.00 uur arriveren we in het resort. We krijgen eerst uitleg over het park en resort en ons wordt op het hart gedrukt dat we het terrein niet af mogen zonder begeleiding. We zitten namelijk midden in Chitwan en er loopt van alles rond hier! Na de uitleg krijgen we een heerlijke lunch; Dal Bath: rijst met curry, dal (een soort van linzen soep die je over je rijst gooit), groente, rauwkost, 'pikkles' (een soort van pittige zure groente, varierend van augurk, komkommer, soort van pickelilie) en papad (dun gefrituurd brood: erg lekker). Deze lunch komt als geroepen, want het is inmiddels al 14.30 uur en we lusten allemaal wel wat. Na de lunch kunnen we ons even opfrissen in onze cabins. Deze vrijstaande hutjes op palen zijn voorzien van een badkamer met douche en toilet, 2 bedden, zitje en veranda(tje), enig! Om 16.00 uur begint ons jungle avontuur. We starten met een olifantensafari. Nu hebben Andre en Linda wel vaker op zo'n beest gezeten, maar dit was weer een heel andere ervaring. Deze jongens hebben een bakje op de rug waar we met 4 man in kunnen zitten. NeushoornHet lijkt een beetje veel, maar achteraf is dit goed te doen. Ieder zit op een hoek, dus we hebben goed zicht. Ons wordt op het hart gedrukt dat we muis stil moeten zijn, anders jagen we de beesten weg. De menselijke stem schijnt erg ver te dragen, dus dat schrikt af (en dat willen we natuurlijk niet).
Het is al bijna gelijk raak. Ons resort ligt aan een moerasachtige plas waar veel eenhoornneushoorns zich bevinden.
Het eerste wilde dier dat we zien is dan ook een neushoorn die ons van een afstandje staat aan te kijken. Machtig beest met die gepanserde huid! Onze toch vervolgt zich door het bos aan de overkant van het moeras. Hier zien we vele herten, van die echte mooie met gewei en 'Bambi's met stippen'. Een stuk verder raken onze olifanten van de leg. Een van hen begint te toeteren en veel lawaai te maken. Dat is wel wat beangstigend, want het blijven toch wilde dieren. Na ruim een uurtje komen we weer terug bij het resort. Toch wel spannend zo'n safari en we mogen niet klagen over de oogst!

Vrijdag 7 november 2008 hebben we een zeer druk programma.
We worden allereerst om 06.30 uur gewekt met een heerlijk kopje thee of koffie met een koekje (wij weten wel wat verwennen is hoor....). De rest van het programma ziet er als volgt uit:
07.00 uur Ontbijt
07.30 uur Olifanten safari
09.00 uur Jeep en boot safari
12.30 uur Lunch
14.00 uur Cursus Olifant
16.00 uur Jungle wandeling
18.30 uur Dia show
19.00 uur Diner
Wij gokken zo, dat we ons niet zullen vervelen vandaag.
De olifantensafari is weer super leuk. We hebben een andere route dan gister, dus we zijn benieuwd wat op ons pad zal komen. Het begint al weer goed. Op het moment dat we bij een beekje aankomen, niet ver van het resort wijst onze 'chauffeur' ons op verse tijgervoetafdrukken in het zand! Dat alleen al is natuurlijk een foto waard. De Bengaalse tijgers hebben een eigen terratorium, dus die van 'ons' moet in de buurt zijn geweest vanmorgen of gisteravond! Spannend. We letten nu natuurlijk nog beter op! Een poosje zien we wederom een neushoorn. Dit keer wordt hij ingesloten door de 3 olifanten en trekt het logge beest nog even een sprintje om van ons af te zijn. De eenhoornneushoorn kan ongeveer 40 km per uur rennen!!
Helaas zien we op een grote adelaar na de rest van de ochtend geen wilde beesten meer. Nouja, er staat ons nog een Jeepsafari te wachten.
 
Deze begint direct om 09.00 uur. Wij verwachten tijdens de safari in de Jeep niet veel 'Wildlife' te zien, want zo'n auto schrikt toch af. Wij zitten in de voorste auto, dus dat is al positief. We zitten met 6 man achter in de open bak van de auto met onder anderen Olivia en Keith uit Engeland (wonend in Dubai). Olivia weet ons te vertellen dat zij altijd wat heeft, spin op haar schouder bij aankomst, bijtend beestje in haar t'shirt op het moment dat ze de Jeep in stapt, vliegend ongedierte in haar decolete (tja, dat heb ik ook...), een slang op haar hoofd en nek in een zwembad in Thailand, dus dat kan nog leuk worden. En ja, hoor ik zit naast haar ;-). Nog geen 5 minuten later zien we het eerst Jungle beestje. En jawel in de nek van Olivia. Het is een bloedzuiger die veel voor komt in de jungle, maar ook de rest van Nepal (vooral natte gedeelte) en Linda ontdekt hem. Gelukkig voor Olivia heeft het beestje zich nog niet vol gezogen, maar het is wel weer een leuk begin!! 
Onderweg zien we toch nog de nodige beesten; apen in de bomen en herten. Een Australische in de Jeep achter ons zweert bij aankomst bij de boot dat zij een tijger heeft gezien. Helaas voor haar is ze de enige. Volgens een van de rangers kan het niet zo zijn en zal het wel een hert geweest zijn (die zijn ook oranje met wit). Maar ze blijft volhouden.
Met de boot gaan we over een riviertje met de stoom mee. Onderweg zien we een aantal krokodillen die heerlijk liggen te genieten van de zon. Op zo'n afstandje zijn ze zo eng nog niet....
 
Na de lunch hebben we 'Elefant briefing' zoals zij dat noemen. We krijgen uitleg over de olifanten; hoe zij met hun begeleider omgaan, wat en hoeveel ze eten, etc.
Dit is een leuk onderdeel van het programma. Naderhand mogen we nog even naar een pasgeboren olifant. Deze kleine rakker is nog geen maand oud. Zij staat bij haar moeder in een ruimte die is afgesloten met een hek. De kleine olifant is echter zo enthousiast op het moment dat ze al die geinteresseerde mensen ziet dat ze uit het hok breekt. De moeder kan dit echter niet waarderen en wordt woest! De moederolifant staat aan een paal in het midden van het hok en lijkt los te breken aan het gebulder te horen.
Wij 'vluchten' alle kanten op en Linda denkt veilig te zijn in een van de tenten van de medewerkers.
Uiteindelijk wordt de baby-'Dombo' weer door de verzorgers bij zijn moeder in het hok terug gestopt. Dat was nog wel weer even spannend. Maar ja, we zitten dan ook echt in de jungle!!
 
Om 16.00 begint onze junglewandeling. Eerst krijgen we uitleg over wat te doen bij de ontmoeting van een van de wilde beesten. 
1. bij de ontmoeting met een Neushoorn vlucht men de boom in. Als dat niet lukt, ga er dan achter staan, want neushoorns hebben slecht zicht. Mocht het zo zijn dat er uberhaubt geen bomen zijn, ren dan zigzaggend verder, want naast het slechte zicht kan het beestje alleen rechtvooruit zien. 
2. bij de ontmoeting met een beer, ga op de grondliggen en bedek je gezicht. De beren gaan namelijk altijd voor het gezicht. In een boom klimmen is ook een optie, maar neem geen dikke boom (dat doen de beren namelijk beter), maar neem een duntje, want daar komen ze niet in!
3. bij de ontmoeting met Bengaalse Tijger, kijk het beest recht in de ogen aan en loop langzaam achteruit.
Toch fijn om te weten. Helemaal fijn als je gewoon niet weet hoe je in een boom moet klimmen.... Maargoed, de informatie blijft nuttig en nu wordt de wandeling helemaal spannend.....
We vangen de wandeling aan met wat uitleg over de vegetatie uit het park, best interessant. Maar op een gegeven moment moeten we stil blijven staan. Vlakblij klinkt geritsel en onze gids heeft neushoornafdrukken gezien. Slik!
Maar het blijkt loos alarm, het waren een aantal bijzondere vogels.
De wandeling is leuk en na een uurtje zijn we weer terug in het resort.
 
Na een heerlijke maaltijd en een gezellig drankje, gaan we moe maar voldaan weer slapen. Morgen staan er ook weer wat items op het programma.
 
Zaterdag 8 november 2008 worden we op dezelfde manier wakker gemaakt als de ochtend daarvoor. Dat is toch wel heel speciaal. Het is maar goed dat we hier maar 2 nachten zitten, straks gaan we hier nog aan wennen.
De wakeupcall is iets eerder, want om 6.00 uur hebben we al een olifantensafari. Dit en een wandeling om 16.00 uur zijn de enige 2 dingen op het programma van vandaag. Daar gaan we natuurlijk niet mee akkoord, want we willen de tijger zien vandaag. Dus in plaats van 1 olifanten safari worden het er maar liefst 4!!
De ochtendsafari levert weinig op. Enkel de voetsporen van het gevreesde dier zien we langs de rivierbedding, goed opletten dus. Helaas zien we echt helemaal niets om 06.00 uur. Maar direct om 07.30 uur staat de volgende olifantensafari op het programma. Gelukkig hoeven wij niet met de groep Italianen (die uiteindelijk helemaal niets zien vanwege het geblaat) mee. We hebben dus met zijn drieen (Andre, Nacho en Linda) een privee olifant. Ook dit keer krijgen we nul op het request en zien we geen enkel dier, wel heel veel mooi groen.
We proberen het vanmiddag nog wel een keertje.....

Voor de lunch komen een aantal toeristen terug van hun Jeepsafari en boottocht. De voorste Jeep heeft dus de Bengaalse Tijger zien lopen op het pad. Het beest kwam voor hun auto uit het grasland lopen en liep een stukje voor de auto op om vervolgens aan de andere kant van het pad het bos in te schieten. Hier bleef hij staan om zijn bewonderaars aan te kijken en een fotomoment te gunnen!!
Dan moeten we er gister toch heel vlak bij zijn geweest!
Nu gaan we natuurlijk helemaal proberen om nog een safari te doen vanmiddag.
Gelukkig moeten de rangers wel lachen om akties van Nacho en Andre om een tijger te zien! Dus geven zij akkoord voor nog een tochtje op de olifant. Wederom hebben we een prive-olifant die met ons de heel andere kant op gaat dan vanmorgen. We gaan richting de plek waar de tijger is gesignaleerd. Onderweg zien we de nodige grote gele spinnen die in een geel plakkerig web zitten. Gelukkig zit Linda achterin en Andre en Nacho voor, zodat zij de webben en daarmee ook spinnen als eerst opvangen 😉
We zien als eerst een aap met een zwart gezichtje in de bomen rond slingeren. Dat is best leuk, maar we gaan nu natuurlijk voor de tijger. Dan zien we bij een watertje voetafdrukken van een tijger. Andre ziet vervolgens iets oranjes wegschieten.... Dat was een hertje.
Vervolgens stuurt onze 'chauffeur' de olifant liniarecta in het hoge grasland (en dat is echt hoog, want de rietstengels komen tot ver boven ons hoofd). Het is een schitterd gezicht en een machtig gevoel om onze olifant zijn werk te zien doen om zich een weg door het gras te banen. Met zijn sluf breekt het beest met gemak een boom van een centimeter of 15 om.

We lopen hier nog wat rond in de hoop dat de tijger even is gaan liggen na de lunch..... Maar helaas ook tijdens deze safari lukt het niet de tijger te spotten.
Ietwat teleurgesteld keren we terug naar het resort. Vanmiddag staat er een wandeling op het progamma, maar na navraag blijkt dat het dezelfde wandeling is als gister. Die slaan we dus maar even over en Andre gaat weer lobby'en voor een olifantensafari!

En jahoor, dat lukt hem natuurlijk. De olifant heeft nog 2 vrije plaatsen dus Linda staat haar plekje af aan Nacho.
Succes jongens!! Maar ook nu blijft het bij de neushoorns en herten.
Ach we mogen niet klagen hoor! We hebben heerlijke dagen gehad en veel dieren gezien. In Kathmandu horen we dat het ook anders kan (en dat mensen geen enkel dier tegen komen ook al zitten ze in het park!).
 
Zondag 9 november 2008 zit ons Chipwan National Park avontuur er al weer op en we vertrekken vroeg richting Kathmandu.
Om 15.30 uur komen we aan in Kathmandu waar we al direct Toby en Jolanda treffen! Dat voelt weer als thuiskomen 😉 Het is weer erg gezellig en 's avond gaan we weer gezellig uiteten en dinken we nog een biertje in Tom en Jerry's. Leuk hoor Kathmandu.

Informatie

Nepal

Chitwan National Park (Nepal) 
Het Royal Chitwan Nationaal Park is het oudste nationale park in Nepal. Het dateert uit 1973 en ligt in de Terai, het laagland in het zuiden van Nepal. Voorheen was het een jachtgebied. Het park is gelegen op 150 km ten zuidwesten van Kathmandu
In 1984 werd het park Werelderfgoed vanwege zijn rijke fauna en flora, met name de zeldzame Indische neushoorn en Bengaalse tijger.
Het Chitwan National Park heeft uitgestrekte bossen, drassig terrein met poelen en kreken, en grote droge grasvlakten.

kaarten 
Nepal
Lokatie Chitwan National Park 

Info 
Foto's Chitwan National Park 

Links
Chitwan National Park 
Nepal (1) 
Nepal (2)
Nepal (3)
Nepal (4)
http://nepal.startkabel.nl/

 

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh