Datong e.o. (China)

03-08-2008

Datong (China)

Ni Hao and Welcom to China!
Op 31 juli 2008 vertrekken we vanuit Mongolie weer met de trein naar China. Onze eerste stop is Datong. Deze grensplaats ligt op een strategische positie op het randje van de Mongoolsegraslanden. Hier verblijven we drie dagen, om onder andere de Chinese Muur, het hangende klooster en de Houten Pagoda te bekijken.

Maar allereerst: de Eclips! De eclips vindt plaats op 1 augustus 2008 en naar onze informatie om 11.00 uur! Dus als de trein geen vertraging heeft, dan moeten we dat mooi kunnen redden. Onze trein komt in Datong aan om 09.00 uur, dus we gaan even douchen en daarna richting de stad om te ontbijten en onderweg kunnen we mooi de eclips zien. Hoewel het wel wat bewolkt is hebben we het vertrouwen dat de eclips hier wel goed te zien is. Rond een uurtje of 10.45 zien we een vage cirkel rond de zon. "Nu gaat er dus wat gebeuren", is onze eerste reactie en we zoeken een lekker plekje op om de zonsverduistering te kunnen zien. Flesje water erbij, goed insmeren en laat die maan nu maar komen.... Rond een uur of 12.00 is er nog niets verandert en de cirkel rond de zon lijkt wat vager te worden. We blijven nog een half uur zitten en besluiten dan dat het tijd is om te gaan te gaan brunchen! We lachen nog wat na onder het genot van een heerlijke Chinese brunch en gaan er vanuit dat wij ons vergist hebben in de baan van de eclips. Geen Eclips voor ons op 1 augustus 2008 dus.

De Chinese Muur
Na een overheerlijke bruch (die Chinezen snappen het wel hoor) gaan we terug naar ons hotelletje en regelen daar een taxi om ons naar de muur te rijden, die op ongeveer 45 km. van Datong ligt. De muur op deze plek is heel anders dan de muur zoals de meeste van ons deze kennen. Het is totaal niet toeristisch (als wij daar aankomen, dan zijn we de enige op een paar werklui na) en de muur hier is gemaakt van zand en klei. Mooi om te zien en best indrukwekkend, maar we gaan toch ook nog maar even in Beijing de muur bezoeken om de vergelijking te maken. Bij de muur is niet de muur, maar zijn WIJ een hele bezienswaardigheid. Bij onze taxi verzamelen een aantal Chinezen zich en vinden ons en de camera's die wij meedragen wel erg interessant. Na de nodige foto's geschoten te hebben is het tijd voor de videocamera. Dit is een heel nieuw fenomeen voor deze mensen. Er wordt veel gelachen en het hele dorpje loopt uit! We nemen nog een foto, wisselen adressen uit, zodat wij de foto op kunnen sturen en gaan weer richting Datong.

Eenmaal in Datong aangekomen blijkt dat de Eclips NU aan de gang is (het is nu 19.00 uur). Dus wij begeven ons naar het plein voor het station om toch nog de Eclips te zien. Door de lens van de fotocamera is heel duidelijk te zien dat de maan voor de zon schuift, helaas lukt het niet om hier een mooie foto van te maken en voor ons gevoel wordt het ook niet echt donker. Op dat moment is het al wel al 19.30 uur en het wordt hier eerder donker. Dus in een snel tempo verdwijnt de Eclips achter de hoge gebouwen. Andre, Alex en Johan (medereizigers die we in de trein hebben leren kennen) laten het er niet bij zitten en rennen terug naar ons hotel naar de 9e verdieping. Daar aangekomen blijkt de zon achter het gebouw achter ons hotel te zijn verdwenen. Ook hier nemen Andre en Johan natuurlijk geen genoegen mee en besluiten het hoogste gebouw van de stad te zoeken. Dus als twee dollen rennen ze door de stad (waarbij veel bekijks, want Johan maakt op dat moment gebuik van een handbewogen rolstoel) en komen aan bij een flat gebouw waar ze omhoog rennen. Bij de bovenste verdieping aangekomen kloppen ze aan bij de bewoners van een van de appartementen. Deze mensen weten natuurlijk niet wat hen overkomt, maar zijn heel gastvrij en laten de jongens binnen. Moeder, vader en dochter geven de ruimte om foto's en dergelijke te nemen vanaf het balkon en de ramen aan de zijkant. Helaas voor ons is de zon inmiddels achter de bergen verdwenen...... Geen volledige eclips voor ons dus! Maar wel een ervaring rijker! "Welcome to China" is het eerste Engels wat gesproken wordt!   Op

2 augustus 2008 regelen we wederom een taxi samen met Alex om richting de Hanging Monastry (hangende klooster), de Yungang Caves (grotten) en de Mu Ta (houten Pagoda) te gaan. Deze bezienswaardigheden liggen op ongeveer 60 tot 70 km van Datong. Dus een taxi voor de hele dag is best een luxe! We beginnen met de Yungang Caves. In deze grotten (het zijn er ongeveer 40) zijn allerlei Boedistische in de rotsten uitgehakte sculpturen te zien. Ook hier zijn wij weer een bezienswaardigheid. Het valt op dat in Datong en de nabije omgeving weinig 'blanken' te zien zijn. De toeristen die wij onderweg tegenkomen, komen bijna allemaal uit China. Dus de nodige foto's van ons worden genomen en ieder kind wordt door zijn ouders gepushed om naar ons te zwaaien of 'Hello' te zeggen. Uiteraard worden wij door een aantal kinder ook weer welkom geheten; "Welcome to China". Wij hebben het vermoeden dat dit de eerste zin is die er op school met de paplepel wordt ingegoten.... Na de grotten, waar we een hele morgen hebben rond gelopen gaan we richting het Hangende Klooster. Onderweg natuurlijk weer heerlijk gegeten en met stokjes eten gaat ons ook steeds beter af! Bij het restaurant waar we hebben gegeten, ontmoeten we een Duitser, die samen met een man uit Zwitersland en twee Oostenrijkers vanuit Griekenland op de fiets naar Beijing gaan (Iets voor jou Pap?? Samen met Leo ofzo). Inmiddels hebben zij er 13.000 km op zitten en moeten er nog 400.

Het Hangende Kooster is erg indrukwekkend. Dit klooster is destijds tegen de rotswand opgebouwd omdat men bang was voor het water dat beneden in de rivier stroomde en regelmatig overstoomde. Inmiddels is een Dam gebouwd en stoomt er dus alleen nog een heel klein stoompje onder langs, maat het klooster hangt zo'n 100 meter boven de grond. Het kooster wordt nu niet meer als zodanig gebruikt en is dus een echte toeristische trekpleister. Maar het is zeker een bezoekje waard.

De houten pagoda, Mu Ta, is een van de grootste houten gebouwen (67 meter) van de wereld en gebouwd zonder spijkers. Uiteraard vinden wij nog een paar spijkers, maar dat zal te maken hebben met het onderhoud, want het gebouw stamt uit de 11e eeuw.

's Avonds hebben we 'op straat gegeten' net als alle andere lokalen. Ook hier zijn we weer een bijzondere verschijning! Voor je het weet staan er zo'n 10 mensen om je heen om je te bekijken. Dat zal straks in Beijing wel anders zijn, want daar is men wel wat gewend. Morgen (4 augustus) vertrekken we met de trein naar Beijing.

Tot nu toe bevalt China ons prima!

Informatie

Datong en omgeving 

Datong  
De stad diiende tweemaal als dynastieke hoofdstad, onder de Noordelijke Wei (386-534) en onder Liao (907-1125), beiden niet de niet-Chinees. De Noordelijke Wei waren fervente boedhisten, die de Yungang-grotten vlakbei versierden. Een belangrijk overblijfsel uit het Liao-tijdperk is de Huayan Si (tempel), in een zijstraat van de Da Xi Jie, ten westen van het kruispunt in de oude stad. 

Chinese Muur 
De Chinese Muur, ook wel Grote Muur geheten is een muur die in het noorden van China ligt en zo'n 6.200 kilometer lang is. De muur strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Peking) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Sinkiang. De Chinese naam Muur van 10.000 li (6440 kilometer), geeft aan hoe lang deze verdedigingswal en symbool van keizerlijke macht waarschijnlijk was.

Het eerste deel werd ca 200 v Chr, gebouwd door de Qin-dynastie, als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden. De eerste keizer, Qin Shi Huang verbond de eerste muren na de vereniging van China in de Qin-dynastie om zijn rijk beter te kunnen beschermen. Er werd 10 jaar aan de muur gewerkt en er gaan geruchten dat meer dan 1.000.000 mensen hiervoor gestorven zijn. Er werden houten frames met aarde gevuld, welke stevig werd aangestampt. Zodra het houten frame werd verwijderd, blijft een stevige muur over.

Hangend Klooster 
Dit klooster ligt ongeveer 70 km van Datong. Op de Heng Shan (berg) bevinden zich 18 tempels. De beroemste is de 1400 jaar oude 'hangende' Xuankong Si, ongeveer 5 km buiten de stad Hunyuan. 

Houten Pagoda 
Gevestigd in Provincie Yingxian, en ongeveer 70 kilometers Zuid- van Datong, De Houten Pagoda is de oudste en hoogste houten structuur in China. Het wordt beschouwd als ' Eerste Pagoda in de Wereld ' en gem op het architecturale gebied. Het is nu ook geplaatst onder nationale nadruk onder de Culturele Eenheden van de Bescherming van Overblijfselen.

Gebouwd tijdens de Dynastie Liao (1056), dit houten heeft pagoda ongeveer 900 jaar van geschiedenis. Het heeft een hoogte van ongeveer 67 meters, en meten 30 lange diameter bij zijn bodem. Pagode verschijnt als vijf-verdieping structuur, maar heeft het in feite een totaal van negen binnen verborgen verhalen met vier. Houten Pagoda werd gebouwd met ongeveer 54 verschillende soorten steunen, en werd verbonden slechts door de teneur en de tapgaten zonder enige spijkers of de klinknagels bij allen! Wanneer de wind blaast, maken de kleine klokken zoete geluiden.

Yungang Caves (grotten) 
De Yungang Caves liggen in zandstenen kliffen uitgehouwen grotten. Hier staat meer dan 51.000 beelden.Met deze beelden werd in 453 begonnen door de Noordelijke Wei. In de beeldhouwwerken zijn hellenistische, Perzische, Centraal-Aziatische en Indische elemeneten te herkennen, waaruit vele invloeden blijken die China via de Zijderoute bereikten. 

kaarten 

China
Datong e.o.

Info 

Foto's Datong

Links

Houten Pagoda (engels)
http://china.startkabel.nl/
Chinese Muur (1) 
Chinese Muur (2) 
Datong (engels)

4
Web Design BangladeshWeb Design BangladeshMymensingh